vrijdag 18 augustus 2017

Mindfulness wat is

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk - let maar . Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu .

Hieronder leggen we je de mindfulness betekenis uit en geven we je drie simpele oefeningen om er direct mee aan de slag te gaan. Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische . Mindfulness is een stroming in de psychologie die het Westen heeft veroverd. Je kunt je kont niet keren of je komt mindfulness tegen. Mindfulness is in Nederland en daar buiten zeer succesvol en in opkomst, zowel in de lichamelijke als in de geestelijke gezondheidszorg. Eenvoudig gezegd: aandacht schenken aan wat zich voordoet van moment tot moment zonder oordelen wordt mindfulness genoemd.


Mindfulness is met je aandacht in het hier en nu zijn. Leven in het moment, zonder op de automatische piloot door je hele dag heen te jagen. Mindfulness is een aandachts-oefening en vorm van meditatie of training.

Meditatie is tot stilte komen, fysiek en innerlijk. Je kunt het zitten lopen staand of liggend doen. Zitten is de meest geconcentreerde vorm. Bij het beoefenen van mindfulness ga je feitelijk oefenenen in het leven met meer aandacht. Door de aandacht voor je ervaringen wordt veel meer duidelijk wat . Een mooie omschrijving van mindfulness komt van Jon Kabat-Zinn.


Hij zegt: “Mindfulness is aandacht schenken aan ervaringen die nu, . Mindfulness is de tegenhanger van op automatische piloot staan. Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Met mindfulness oefenen we het volledig en aandachtig aanwezig zijn bij wat er is; bewust, zonder te oordelen over onze ervaring en met een houding van . Geen zin om te lezen wat mindfulness is en liever meteen oefenen, hier is de oefenpagina! Met mindfulness ontdek je het hele spectrum van aandacht.


In de jaren 'heeft moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn uit zijn eigen ervaring met Zen meditatie, Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) ontwikkeld tot . Wat is mindfulness, waarom mindfulness, mindfulness en stress, effecten mindfulness. Mindfulness is 'bewuste aandacht' in het huidige . Iedereen heeft het erover: Mindfulness.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts