donderdag 23 juli 2015

Rusthartslag normwaarden

Een versnelde hartslag wordt een tachycardie genoemd. Oorzaken van een tachycardie zijn: inspanning, zwangerschap, angst, koorts, anemie, hyperthyreoïdie . Bij elke hartslag vult het hart zich met bloed. Daarna trekt de hartspier samen om bloed naar je organen en spieren te pompen.


De rusthartslag is een goede indicator van hoe fit je bent. Aan de hand van je rusthartslag kan je beslissen wanneer je lichaam klaar is om hard te trainen of . Een rustig en gestaag kloppend hart is het symbool van een goede gezondheid.

Maar wat is een gezonde hartslag precies? Dit cijfer kun je vergelijken met de normwaarden in onderstaande tabel. Tabel normaalwaarden van ademfrequentie en hartfrequentie in rust per leeftijdscategorie.


Rusthartslag moeten worden gemeten in de ochtend voordat je uit bed. Eenmaal uit be je hartslag stijgt als gevolg van de dagelijkse activiteiten. Als gevolg van een ongezonde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging, hoge bloeddruk en diabetes lijden steeds meer landgenoten aan . Hallo, Zat vannacht toen ht rustig was op het werk mijn hartslag te voelen, blijkt in rust te zijn, paar keer gedaan kwam zelfs een keer op 35!


Een trainingsprogramma bevat gegevens over hoe vaak, hoe lang en hoe intensief je actief bent.

Aan de hand van de rusthartslag, maximale hartslag en hartslag anaërobe drempel kan de juiste intensiteit bepaald worden. Fysiek trainen verlaagd echter op termijn de rusthartslag. Voorbeeld van normwaarden voor hersteltijden tot honderd slagen per minuut na langdurige . Deense onderzoekers hebben een formule ontwikkeld op basis van de maximale- en rusthartslag.


Zo bepaal je jouw eigen VO2MAX door je maximale hartslag . Karvonen gaat uit van het verschil tussen de maximale hartslag en de rusthartslag. Dit verschil noemt hij het hartslagbereik. Sportprestaties kunnen daarom terug lopen bij een te laag vetpercentage. De normwaarden voor vetpercentage zijn leeftijds- en geslachtsafhankelijk. De tijd die de het lichaam nodig heeft om weer terug te komen op de rusthartslag zegt iets over jou conditie.


Ook je rusthartslag zegt veel over je conditie. Wanneer deze lager wordt gaat je conditie vooruit. Om de drie weken moet je het gemiddelde van deze rusthartslagen invullen in. Ook een Coopertest is overigens allang achterhaal wat blijkt uit o.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts