maandag 26 maart 2018

Ademtekort bij inspanning

Kortademigheid is wat het woord zegt, kort van adem zijn. Benauwdhei ook zonder zware inspanning. Kortademigheid bij inspanning of kortademigheid bij rust zijn beide mogelijk.

Wat zijn de oorzaken van kortademigheid al dan niet met vermoeidheid? Kortademigheid door lichamelijke inspanning is een natuurlijk fenomeen. Dit 'hyperventileren' tijdens inspanning is een aanpassing van het lichaam waardoor er meer koolzuurgas (afbraakproduct van de energielevering) uitgeademd . Als u na een kort sprintje om de lift te halen of na het traplopen echt even op adem moet komen, dan hebt u vrijwel zeker last van kortademigheid na inspanning, .

Als u hard werkt of snel loopt, zal u eerder ademtekort komen dan leeftijdsgenoten. U hebt bij matige inspanning (boodschappen doen, huishoudelijk werk) . De symptomen zijn dan ook het ervaren van ademnood of benauwdhei ook zonder dat men een zware inspanning heeft geleverd. Ineens buiten adem na een fietstocht of het beklimmen van een trap?


Kortademigheid kan het gevolg zijn van een slechte conditie of . Veel ongetrain- den krijgen tijdens inspanning last van een gevoel van benauwdheid of ademtekort (dys- pneu). Dit gevoel van ademtekort is het gevolg van het . Als een klacht alleen optreedt in rust en juist niet bij inspanning is de oorzaak meestal niet het hart of de longen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts